[...] w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w czym pomaga i jakie są jego źródła. Podsumowanie Cynk odgrywa istotną rolę w zdrowiu kobiet i mężczyzn. Warto uzupełnić dietę w takie produkty jak ostrygi, mięso, owoce morza, rośliny [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] na jedzenie ryb i owoców morza. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie rezygnują z mięsa, ale postanawiają dalej jadać ryby. Zwykle wynika to z korzyści zdrowotnych, jakie oferują. Czyli co jada peskatarian? Peskatarian w dużej mierze opiera swoją dietę na roślinach. Jego posiłki składają się z pełnych ziaren, orzechów, roślin [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
[...] na to, aby skutecznie radzić sobie z nadmiernym apetytem. Ważne jest, aby pilnować podstawowych elementów diety, które mają znaczny wpływ na to, jak funkcjonuje metabolizm i jakie odczucia daje nam zjedzony posiłek. Okres redukcyjny jednak zawsze będzie wyzwaniem i osoby, które lubią jeść, będą musiały również popracować nieco nad motywacją i [...]
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] spożywać nasion w surowej postaci, ponieważ zawierają składniki antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie minerałów. Nasiona zatem upiecz lub ugotuj. Czy jackfruit ma jakieś wady? Zależy dla kogo. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Nie muszą całkowicie unikać tego owocu, ale z pewnością powinny go ograniczać ze względu na stosunkowo wysoką [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
[...] drobnych przekąsek. Mało tego, niektóre produkty są oznaczane jako zdrowe, „fit” i „o ograniczonej zawartości tłuszczu”. Większość ludzi niestety nie zdaje sobie sprawy, jakie skutki wywołuje nadmierna konsumpcja cukrów. Tłuszcze nasycone nie okazały się tak groźne, jak trąbiono przez 40 lat, a cholesterol pokarmowy niekoniecznie musi mieć [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] organizmie, co wpływa negatywnie na komórki odpornościowe. Spożywanie żywności smażonej na głębokim tłuszczu Gdy smażymy potrawy, to w większości przypadków używamy do tego jakiegoś tłuszczu. Jedne z nich bardziej tolerują wysokie temperatury, inne mniej. W każdym razie im wyższa temperatura, tym większe ryzyko wytworzenia się reaktywnych [...]
[...] dopasować swój styl życia w taki sposób, żeby unikać wyzwalaczy. Może to obejmować także usunięcie z diety niektórych produktów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie pokarmy lub napoje przyczyniają się do bólu głowy. Alkohol To chyba nikogo nie dziwi. Jeśli kiedykolwiek wypiłaś trochę za dużo drinków, to prawdopodobnie doświadczyłaś [...]
Spośród źródeł wszystkich substancji odżywczych to źródła białka wydają się być najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]